(recept
si oblíbilo 52 návštěvníků)
V Ý T E Č N Ý chleba ze zakysané smetany

Potřebné ingredience
350g hladké mouky, 150g žitné mouky, 1/2 kostky kvasnic, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 1 lžíce octa, 1 lžička třtinového cukru, 200-220ml vlažné vody - bochník by se neměl po vypracování roztékat a měl by držet tvar, proto je množství vody individuální a šetřete, 50g zakysané smetany a semínky dle nálady a chuti - dala jsem tentokrát dýňová, můžete lněná, slunečnicová atp.
Postup přípravy
Recept mám od kamarádky.
Kvásek vzejít nenechávám a rovnou vše míchám ručně jak mi přijde pod ruku - domácí pekárnu nevlastním. Vypracuji v míse hladké těsto, pomoučím a nechám kynout 2 hodiny. Poté si troubu rozpeču na 230st., mezitím si bochník přesunu do zapékací mísy, která má víko či poklici vhodnou do trouby. Mísu vyložím peč.papírem a vložím vytvarovaný bochník, jak máte rádi, opět maličko pomoučím a nechám ještě dokynout než se rozpeče trouba na požad.teplotu. Poté mísu přikryju pokličkou a vložím do trouby. Takto peču 30 minut. Po této době sundám víko a na dno trouby přidám kastrolek s vodou, takto peču ještě asi 15 minut někdy i 20 - máme radši vypečenou kůrku. POté je hotovo. CHleba je třeba přendat hned na mřížku, aby se zespod nezapařil. Nechat ZCELA vychladnout, než zakrojíte. Je to můj nejoblíbenější chleba - nepočítám kváskové - to je jiná třída :-) Dobrou chuť.
Kvásek vzejít nenechávám a rovnou vše míchám ručně jak mi přijde pod ruku - domácí pekárnu nevlastním. Vypracuji v míse hladké těsto, pomoučím a nechám kynout 2 hodiny. Poté si troubu rozpeču na 230st., mezitím si bochník přesunu do zapékací mísy, která má víko či poklici vhodnou do trouby. Mísu vyložím peč.papírem a vložím vytvarovaný bochník, jak máte rádi, opět maličko pomoučím a nechám ještě dokynout než se rozpeče trouba na požad.teplotu. Poté mísu přikryju pokličkou a vložím do trouby. Takto peču 30 minut. Po této době sundám víko a na dno trouby přidám kastrolek s vodou, takto peču ještě asi 15 minut někdy i 20 - máme radši vypečenou kůrku. POté je hotovo. CHleba je třeba přendat hned na mřížku, aby se zespod nezapařil. Nechat ZCELA vychladnout, než zakrojíte. Je to můj nejoblíbenější chleba - nepočítám kváskové - to je jiná třída :-) Dobrou chuť.

.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

seligoska
(upraveno)
27. 6. 2015, 10:23
opravdu výborný recept, chlebík je vynikající - vyzkoušeno

nahlásit
Vera N
(upraveno)
24. 2. 2014, 11:42
Odpoledne určitě vyzkuším.

nahlásit

pitruska82
(upraveno)
24. 2. 2014, 14:56
@Vera N
dejte vědět, jak jste dopadla


nahlásit